FOLK!!!!

Akkurat nå føler jeg virkelig for å skrike det ut, sånn som Halvor Johansson i Radio Rock gjør.

Jeg skal ikke ha skylda for å være av typen som er redd for litt bakterier på kjøkkenbenken fordi oppvasken står en dag. Men jeg anser meg ikke for å være en uhygienisk person likevel. Nå som vi har fått beskjeder, tips og råd for å unngå å spre smitte av Covid-19, så har jeg begynt å følge dem. Av hensyn til alle rundt meg, og selvfølgelig oss to i husholdningen her. Vi har folk i nær familie som jobber i samfunnsnyttige yrker, utsatte yrker i helsesektoren, vakter som blir utkalt på jobber for å holde styr på at kun riktig antall personer går inn døra på forskjellige steder som bl.a apotek. Vi har prematurt barn i nær familie, gamle, gamle og syke, venner som har transplantert og går på immunnedsettende medikamenter, samt at vi er i risikogruppe selv. Men å reise til legen for å sjekke blodsukkeret er fullstendig utelukket nå. Det er en «bare» ting som kan vente. Jeg kan måle blodsukkeret her hjemme selv og blir det alarmerende så kan vi kontakte noen da, ikke mase ned et allerede nedlastet helsevesen. Håndvask er obligatorisk her bare vi har henta posten.

Vi har ikke karantene pga symptomer her i huset, men selvpålagt karantene for å beskytte de vi er glade i, OG resten av samfunnet. Vi vil helst ha tilbake det samfunnet vi kjente før Covid-19, men det tror jeg ikke vi får. Med tanke på alle skadelidende innen næringen. Heldigvis, bank i bordet, så har jeg ikke hørt noe særlig om hamstring. Og DET er bra.

Norge som land har også en god økonomi. Heldigvis litt å ta av i krisetider, og de bruker milliarder på landet vårt og oss nå. Det gjør de både for å få hjulene til å gå rundt nå, og for at hjulene skal kunne gå rundt etterpå, selv om jeg, som sagt, ikke tror at vi skal regne med til å gå tilbake til det vi har vært vant til.

Det som er like bra er at i alle fall her i Holmestrand har dugnadsånden sluppet løs. Og da mener jeg dugnaden for å holde liv i butikkene. Folk brygger kaffen sin selv f.eks, og vippser penger til Lille Holmestrand for det var der de hadde kommet til å kjøpt kaffen. Håndarbeidsforretningen her nede har åpnet telefonen så du kan bestille garnet ditt og kan også være behjelpelige med å kjøre det ut hvis du ikke kan plukke det opp utenfor døra selv. Dette er bare to tilfeller som jeg ville dra fram, og det gjør jeg fordi dette er to steder som betyr noe for meg.

Treningsstudioet jeg bruker, Trimhuset her i Holmestrand har stengt dørene etter pålegg. Jeg har gitt beskjed om at mitt medlemsskap skal ikke fryses uansett hvilke tiltak som må til. Jeg kan forstå at folk med en inntekt som varierer pga antall arbeidstimer kan få problemer med å opprettholde dette, men selv har jeg en fast sum hver måned og et budsjett som gjør at jeg ikke regner med den summen i mitt forbruk. Jeg vil gjerne beholde Trimhuset når dette roer seg ned, så derfor synes jeg det er greit at de får pengene, så jeg kan gå dit å trene igjen når dette føles trygt.

All ære til de som tar dette seriøst. Dette er ikke «bare» en influensa. En form for influensa, men en vi ikke kjenner og foreløpig ikke har funnet ut så mye om. At Svartedauen og Spanskesyken tok så mange som de gjorde, (sikkert noen andre innimellom der også,) får vi skylde på uvitenhet om hygiene. Men i dag vet vi for sikkert hvor viktig hygiene er. Så hvorfor er det så vanskelig???

Nå har jeg bare så vidt kommet inn døra etter å ha vært ute i et par ærend. Først var jeg på apoteket en tur. Der ble jeg møtt i døra av en ansatt som også sa ifra at om jeg skulle hente ut på resept så måtte jeg vente fordi det sto allerede folk foran kassene. Nå ble det til at hun hjalp meg å finne det jeg skulle ha selv om jeg hadde spritet hendene mine. De hadde tape foran diskene sånn at ansatte og kunder ikke skulle komme for nært hverandre. Skikkelig ordna forhold! Jeg følte meg trygg på at det ikke ble overført noen smitte der.

Men, så var jeg innom en liten dagligvarebutikk for å kjøpe melk. DER kommer jeg aldri til å handle igjen. Jeg har visst sagt det om den butikken en gang før også, men denne gangen reiste vi innom der fordi det sto lite bil på parkeringen. Dette er et krav vi har satt til oss selv når vi skal ut å handle. Denne turen foregikk omtrent sånn:

Jeg kom inn, fant ikke noe desinfisering eller hansker, så jeg tenkte at javel, da får jeg ta dette på tur ut. Går inn og finner melka, går til kassa og står med mer enn en meter til nestemann i køen. Vi står tre i kø, og alle gjennomfører dette. Føles trygt. Min tur i kassa og jeg legger melka mi på båndet. Mennesket som sitter i kassa sitter og tygger og slafser på noe, med halvåpen munn. Hen har ikke hansker på og sitter og fikler på noe under t-skjorta på skuldra. Jeg tar med meg melka og ser etter et sted å vaske/sprite henda og det er ingenting der. Absolutt ingenting. Ute i bilen så legger jeg fra meg melka og lommeboka. De tar jeg med inn og vasker av før jeg vasker meg grundig på henda sjøl. Gubben tar med posen fra Apoteket.

Jeg kjenner jeg koker i dette øyeblikk, for det er helt utrolig hvor mange der ute som absolutt ikke respekterer påleggene fra Stat og styre. Jeg opplever å bli dulta til på butikken de få gangene vi må ut, og da helst av folk som går med hanskene omtrent opp til albuen. Folk slentrer rundt midt i midtgangene og vi som vil holde avstand og vet hva vi skal ha må gå store omveier for å komme rundt dem. Det må da gå an å respektere oss som tar en for teamet i disse tider? Om man ikke tar dette seriøst så saboter ikke for oss som gjør det. La i alle fall oss få lov til å hindre Covid-19 i å bli ditt problem.

Selv har jeg liten tro på at stat og styre åpner lommeboka såpass mye for «bare en influensa».

6 kommentarer om “FOLK!!!!

 1. Ja, det er ikke alle som tar hensyn. Ofte er det vel gammel vane og glemsomhet som gjør at folk ikke overholder reglene, men det blir ikke mindre irriterende av den grunn. Her i huset er vi også i risikogruppen og holder oss stort sett hjemme. Som forøvrig også er Holmestrand 🙂

  Likt av 1 person

 2. Amen til noen sannhetens ord der! Har tenkt mye på deg og lurt på hvordan det går siden dere begge er i risikogruppen. Fortviler også over at enkelte i butikker og utendørs her i tigerstaden ennå ikke har fått med seg regelen om minst en meters avstand (i utlandet sier de til og med 1,5, 1,8 eller 2, så en meter er egentlig for lite). Hadde litt sansen for at danskene innførte enveisgåing på enkelte populære steder i byene nå i helgen. Og så syns jeg det er veldig synd at helseapparatet er blitt nedbygd på landsbygda (manglende kapasitet hadde sikkert vært et problem uansett i disse tider, men sentralisering og offentlig innsparing kan umulig ha hjulpet), for jeg hadde gledet meg til å bli kvitt hyttefolket i påsken og ha storbyen for meg selv, slik at jeg endelig kunne vågd meg ut. Akkurat nå føles det som risikosport da jeg støter på folk hvor jeg enn snur og vender meg, inkludert uberegnelige barn som er hjemme fra skolen og trenger en luftetur. Håper det går bra med den premature ❤ Leste forresten på en internasjonal diabetesside at virus visstnok elsker høyt blodsukker, så blodsukkerregulering er tydeligvis viktigere nå enn noensinne. Syns det er vanskelig da trangen til godtespising plutselig har skutt i været, typisk nok.

  Liker

  1. Må innrømme at jeg er glad jeg bor på et litt mindre sted. Det er nok litt lettere enn i tigerstaden. Jeg tenker alltid på deg, og spesielt når det gjelder ting som kan påvirke din situasjon. Du har kommet litt under huden på meg, på en positiv måte altså. 😊👍🏼
   Jeg synes det virker som de fleste land i Europa har kommet mye lenger enn oss når det gjelder å gjøre tiltak for å beskytte befolkningen. Og ja, politikken som er ført på «normal» basis i forkant har nok gjort mange distrikter sårbare. Men jeg håper mange lærer noe av dette, selv om jeg har så liten tiltro til mennesket at jeg tviler.
   Ta vare på deg selv og vit at det sendes utrolig mange gode tanker din vei herfra. 🌹🌺🌹

   Liker

 3. Ja, jeg er helt enig i at myndighetene har vært altfor treige og har bagatellisert dette for lenge slik at folk flest ikke forstod alvoret i situasjonen og handlet deretter, men nå begynner regjeringen endelig å komme på banen for fullt, og så får vi bare håpe at det fremdeles ikke er for seint å snu, og at de har fått seg en grundig lærepenge slik at vi er bedre forberedt til neste gang. Man kan jo også håpe at det norske folk har lært seg grunnleggende daglig håndhygiene etter dette – for meg er dette gammel barnelærdom, men vi har tydeligvis mistet noe underveis. Alle gode vibber sendes tilbake til deg og dine, og tusen takk for at du tenker på meg ❤ PS: Det kom fram på Debatten i kveld at Norge er et av de landene i Europa med lavest sengekapasitet per innbygger på sykehusene, og det er virkelig en stor skam. Snakk om å spare seg til fant 😦

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s